Vuoden 2020 parhaat lukemani kirjat

Vuoden 2020 parhaat lukemani kirjat , Sampo Sammalisto, Viisaampaatyota.com

Näin vuoden lopuksi on mukava käydä läpi lukemani kirjat ja jakaa näistä parhaimmat kanssanne, rakkaat lukijat. Tässä kirjoituksessa esittelen lyhyesti yhdeksän parasta vuonna 2020 lukemaani kirjaa. Kirjat ovat järjestetty aakkosjärjestykseen kirjailijan sukunimen mukaan.

Tuomas Aivelo – Loputtomat loiset

Loisia on kaikkialla ympärillämme. Myös jokaisen elämää tänä vuonna koskettanut COVID-19 on lisääntymisstrategialtaan loinen, sillä virukset eivät kykene lisääntymään ilman isäntäsolua. Osa loisista on toisaalta myös hyödyllisiä isäntäeliöilleen, kuten kirjan esimerkeistä tulet huomaamaan.

Takaan, että lukemalla tämän kirjan kasvaa ymmärryksesi sekä sisäisestä että ulkoisesta maailmastamme. Aivelo on suosittu Tiede-lehden bloggari ja koulutukseltaan väitellyt biologi, kuten minäkin.

Marcus Buckingham & Ashley Goodall – 9 Lies About Work: A Freethinking Leader’s Guide to the Real World

Tämä kirja romuttaa monet johtamisen ja henkilöstöhallinnon vakiintuneet uskomukset tieteellisen tutkimuksen keinoin.

Kirja perustelee muun muassa miksi sinun kannattaa keskittyä vahvuuksiesi kehittämiseen heikkouksesi korjaamisen sijasta, miksi pitkäaikainen toimintasuunnittelu on turhaa, miksi nykymuotoiset työntekijäarvioinnit on syytä heittää romukoppaan ja millainen on tutkitusti hyvä johtaja.

Suosittelen tätä kirjaa erityisesti suurien organisaatioiden johtajille, esimiehille ja henkilöhallinnossa työskenteleville. Lue tämä kirja jos uskallat!

Annie Duke – Thinking in bets: Making Smarter Decisions When You Don’t Have All the Facts

Liiketoimintakonsultti Annie Duke elätti itsensä pitkään ammattipokeripelaajana, jonka vuoksi hänen näkökulmansa päätöksentekoon puutteellisen tiedon varassa on ainutkertainen bisneskirjamaailmassa.

Kirja on täynnä monipuolisia esimerkkejä tosielämästä ja se tarjoaa monipuolisen työkalupakin päätöksentekoon epävarmuuksia sisältävässä monimutkaisessa maailmassamme.

David Eagleman – Aivot, ihmisen tarina

Tämä on toistaiseksi paras lukemani kirja aivoistamme. Eagleman kertoo viihdyttävällä tavalla siitä miten elämäsi ja ajatuksesi muokkaavat aivojasi päivittäin ja kuinka aivosi puolestaan määrittävät miten elät elämääsi.

Tämän kirjan pitäisi olla pakollista luettavaa jo peruskoulussa.

David Graeber – Bullshit jobs: a theory

Mitä maailmassa tapahtuisi, jos kukaan ei tekisi sinun työtäsi? Graeber kysyi tätä kysymystä 2013 julkaistussa verkkokirjoituksessaan, joka keräsi yli miljoona lukukertaa 17 eri kielellä. Tämän esseen pohjalta Graber kirjoitti tämän kirjan, joka julkaistiin vuonna 2019. Jos et keksi mitä maailmasta puuttuisi ilma työpanostasi, saattaa sinunkin työsi sellainen mitä David Graeber kutsuu ”höpö höpö-duuniksi” (Bullshit Job).

Joidenkin arvioiden mukaan jopa 40 prosenttia työntekijöistä kokee, että heidän työnsä saattaa olla täyttä höpö höpöä. Varoitus: tämän kirjan lukeminen saattaa avata silmäsi ja muuttaa maailmankatsomustasi peruuttamattomasti.

David Epstein – Range: Why Generalists Triumph in a Specialized World

Luuletko, että tullaksesi huipuksi jossain, sinun täytyy aloittaa erikoituminen viimeistään kapaloiässä? Tämä saattaa paikkaansa joissain säännönmukaisissa ja yllätyksettömissä lajeissa, kuten shakissa, jos näissäkään.

Tosiasiassa valtaosan elämän haasteista on monimutkaisia ja täynnä yllätyksiä. Tämän vuoksi monipuolisuus on itse asiassa paras valttikorttisi jatkuvasti monimutkaistuvassa maailmassa. Lukemalla tämän kirjan romutat vanhentuneet uskomukset ja saat koko joukon työkaluja menestymiseen missä tahansa nykyelämän haasteessa.

Matthew Syed – Bounce – How champions are made

Vuoden ehdoton suosikkikirjailijani on Matthew Syed ja siksi tässä kirjoituksessa suosittelenkin kolmea hänen kirjoistaan.

Syed on entinen olympiatason pöytätennispelaaja, joka on sittemmin menestynyt toimittajana, kirjailijana ja mediapersoonana. Bounce oli ensimmäinen lukemani Syedin kirja ja se teki minuun niin suuren vaikutuksen, että päätin välittömästi lukea hänen muut kirjansa.

Bounce romuttaa synnynnäisen lahjakkuuden myytin ja avaa todelliset tekijät, jotka ovat menestyksen taustalla urheilussa, liike-elämässä, opiskeluissa ja tieteessä.

Matthew Syed – Rebel Ideas: The Power of Diverse Thinking

Tämä kirja valottaa ajattelun monimuotoisuutta ja miksi se on tärkeä menestystekijä sekä yksilöille että yhteisöille. Ihmislajilla on valitettavasti monia luontaisia taipumuksia, jotka estävät juuri monimuotoisesti ajattelevien tiimien rakentumista. Hyviä uutisia on se, että lukemalla tämän kirjan voit rokottaa itsesi näiltä.

Tämä kirja on erityisen tärkeä yrittäjille, esimiehille ja johtajille, jotka ovat vastuussa rekrytoinnista ja tiimien rakentamisesta.

Black Box Thinking: Why Some People Never Learn from Their Mistakes – But Some Do

Mitä tapahtuisi, jos muuttaisimme suhtautumistamme epäonnistumisiin täysin päinvastaiseksi? Tässä kirjassa Syed kertoo lukuisin esimerkein, miksi ja miten jokaisen ihmisen sekä organisaation kannattaisi hyödyntää virheitä toimintansa kehittämisessä.

Kirja myös valottaa niitä syitä ja seurauksia, jotka joko estävät tai kannustavat organisaatioita oppimaan virheistään ja kehittymään. Suosittelen tätä kirjaa erityisesti terveydenhuollon johtotehtävissä työskenteleville.

P.S. Mikäli pidit tästä kirjoituksesta, niin arvostaisin jos jakaisit sen sosiaalisessa mediassa alla olevien jakonappien avulla. Kiitos 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s