
Tässä kirjoituksessa esittelen lyhyesti yhdeksän parasta vuonna 2021 lukemaani kirjaa. Kirjat ovat järjestetty aakkosjärjestykseen kirjailijan sukunimen mukaan.
Tekoäly nykymuodossaan on käytännössä tapa ennustaa tulevia tapahtumia aiemmin havaittujen tapahtumien perusteella – ja koska havaittuja tapahtumia kyetään keräämään nykyään entistä tehokkaammin internetin välityksellä, tulee tulevien tapahtumien ennustamisesta jatkuvasti halvempaa. Lukemalla tämän kirjan ymmärrät paremmin miten tämä ilmiö tulee vaikuttamaan yrityksiin, hallituksiin ja yksilöihin.
Miksi toiset yritykset luovat markkinoita mullistavia tuotteita kun taas toiset polkevat paikoillaan ja jäävät kilpailijoidensa jalkoihin? Yrittäjä ja fyysikko Safi Bachall selittää miten faasimuunnoksilla voidaan auttaa luovuutta kukkimaan ja jalkauttamaan se käytännön tuotteiksi ja ratkaisuiksi. Tämä huippumenestyskirja on käännetty 18 kielellä ja on esimerkiksi Bill Gatesin, Daniel Kahnemanin ja Malcolm Gladwellin suosittelema.
Huippusuosittu bloggari Eric Barker vetää yhteen tässä kirjassa, miksi lähes kaikki perinteiset menestyskaavat ovat puppua ja kuinka yllättävistä lähteistä todelliset menestyksen salaisuudet löytyvät. Lue ja ylläty!
Rutger Bregman: Hyvän historia – Ihmiskunta uudessa valossa
Kautta historian uskomus siitä, että ihmisen todellinen luonto on itsekäs ja paha, on ollut sitkeässä. Menestyskirjailija Rutger Bregman kuitenkin argumentoi historiallisten ja tieteellisten esimerkkien avulla, että todellisuus on nimenomaan vastakkainen ja että ihmislaji on kehittynyt evoluution saatossa avuliaaksi ja yhteistyöhaluiseksi. Miltä maailma näyttäisi, jos olettaisimme kanssaihmisistämme hyvää pahan sijasta?
Whartonin professori ja menestyskirjailija Adam Grant esittelee uudessa kirjassaan kuinka viisauden ydin on nähdä omia käsityksiä haastavat tiedot mahdollisuutena oppia ja kehittyä. Kirja on täynnä huikeita tarinoita ja uusinta tiedettä siitä miksi tämä on niin tärkeä taito ja kuinka jopa kiihkoilijoiden mieli saadaan muutettua.
Internetin rooli jokaisen elämässä on nykyään niin merkittävät, että aiheesta on syytä sivistää itseään. Suomen tunnetuin tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen kertoo kirjassaan, mitä jokaisen pitäisi tietää internetistä. Kirja on täynnä viihdyttäviä tarinoita Hyppösen omasta elämästä sekä erinomaisesti kiteytettyjä faktoja internetin uhkista ja mahdollisuuksista.
Daniel Kahneman, Olivier Sibony & Cass R. Sunstein – Noise: A Flaw in Human Judgment
Miksi kaksi lääkäriä, juristia, ekonomistia tai yritysjohtajaa saattavat tehdä täysin eri päätöksen samojen tosiasioiden valossa? Kahneman, Sibony ja Sunstein väittävät että päätöksentekotilanteita varjostavat aina sekä kohina (noise) että ajatusvinoumat (congitive bias) jotka aiheuttavat vaihtelua päätöksissämme. Näiden ongelmien lisäksi kirja esittelee myös koko joukon ratkaisuja, jolla voimme vähentää näitä virhelähteitä. Mikäli sinun päätöksesi vaikuttavat muiden elämään, on sinun luettava tämä kirja!
Steven Kotler: The Art of Impossible: A Peak Performance Primer
Tässä kirjassa Steven Kotler valottaa menestyneimpien urheilijoiden, taiteilijoiden, tutkijoiden ja yritysjohtajien menetelmiä ja niiden neurotieteellistä pohjaa. Lue tämä kirja, jos haluat laajentaa käsitystäsi siitä mihin kykenet ja miten ”mahdotommat asiat” voi saavuttaa.
Miksi älykkäät ja järkevät ihmiset tekevät tyhmiä virheitä, ehkä jopa useammin kuin muut? David Robsonin kirja on täyttä timanttia kaikille, jotka haluavat ymmärtää päätöksenteon virheitä ja välttää niitä sekä tarjoaa mielenkiintoisia tarinoita siitä kuinka huippuorganisaatiot, kuten NASA, Nokia ja FBI ovat tehneet eeppisiä munauksia.
Nykymaailman ja –työelämän monimutkaistuessa oppimiskyvyn merkitys kasvaa päivä päivältä. Jos siis haluat hyödyntää tutkitusti parhaita oppimismenetelmiä oman urasi ja elämäsi parantamiseen, tulisi tämän kirjan mennä lukulistasi kärkeen!
P.S. Mikäli pidit tästä kirjoituksesta, niin arvostaisin jos jakaisit sen sosiaalisessa mediassa alla olevien jakonappien avulla. Kiitos