Kuinka haet Googlella tehokkaasti

Image courtesy of phanlop88 / FreeDigitalPhotos.net

Google on loistava työkalu, mutta valitettavan usein hakiessasi tietoa saat suuren määrän hakutuloksia, joista valtaosa on sinulle täysin turhia. Näiden turhien hakutulosten läpikäyminen haaskaa aikaasi, jonka takia tehokkaiden Google-hakujen opettelu voi säästää sinulta monta tuntia viikossa (hermoista puhumattakaan). Google tarjoaa suuren määrän vaihtoehtoja tehokkaiden hakujen tekemiseen ja tässä kirjoituksessa esittelen näistä muutamia henkilökohtaisia suosikkejani.

Operaattorit
Google tarjoaa suuren määrän erilaisia operaattoreita, joiden avulla voit rajata hakuasi kirjoittamalla ne suoraan Googlen hakukenttään. Alla olen listannut omat suosikkioperaattorini, mutta katso myös Googlen oma opas, joka sisältää kattavan listan operaattoreista.

  • Lainausmerkit: Mikäli haet tiettyä ilmaisua tai sanontaa, niin voit laittaa sen lainausmerkkeihin haussasi. Huomaa, että tämä palauttaa hakutuloksissa vain se sivut, jotka sisältävät täsmälleen lainausmerkkien sisältämän tekstin (myös mahdollisine kirjoitusvirheineen). Kokeile esimerkiksi millaisia tuloksia saat haulla ”musta dvd soitin” lainausmerkkien kanssa ja ilman.
  • Tiedostotyyppi (filetype): Usein haen esimerkiksi muiden tekemiä esityksiä (usein PowerPoint -tai PDF-tiedostoja), taulukkolaskentapohjia (Excel) tai virallisia raportteja (yleensä PDF-tiedostoja). Tällöin on hyödyllistä suodattaa hakutulokset sisältämään vain sen tyyppiset tiedostot joita etsin. Haku toteutetaan esimerkiksi kirjoittamalla seuraava Googlen hakukenttään: suomen suosituimmat hakukoneet filetype:pdf
  • Sivusto (site): Site-operaattori on erittäin kätevä, jos haluat hakea tietoa vain tietyltä sivustolta. Jos esimerkiksi haluaisin hakea tietoa sähköpostista vain suomenkielisestä Wikipediasta, voisin hakea esimerkiksi näin: sähköposti site:fi.wikipedia.org.
  • Miinusmerkki: Tällä operaattorilla voit poissulkea tiettyjä sanoja, ilmauksia, tiedostotyyppejä tai sivustoja haustasi. Itse käytän tätä esimerkiksi jos haluan tietoa tietystä tuotteesta tai yrityksestä suodatten hakutuloksista pois kyseisen yrityksen sivut. Esimerkiksi, jos haluan tietoa iPhonesta muualta kuin Applen omilta sivuilta voisin hakea näin: iphone -site:apple.com

Tarkka haku
Operaattorien lisäksi toinen tapa rajata Google-hakuasi, on käyttää Googlen Tarkkaa hakua. Tältä sivulta löytyvät kaikkien operaattori-toimintojen lisäksi myös muita hakutuloksia rajaavia työkaluja. Itse olen kokenut hyödyllisimmiksi seuraavat tarkenteet (tässä järjestyksessä):

  • Viimeisin päivitys: Haluan usein hakea vain tuoretta tietoa ja tällä tarkenteella voin rajata hakutulokset sisältämään vain viimeisen vuorokauden, kuukauden, viikon tai vuoden aikana päivättyjä sivuja.
  • Kieli: Joskus haluan hakea vain suomeksi kirjoitettua tietoa ja tämä tarkenne palauttaa hakutuloksissa vain suomenkieliset sivut.

Vertikaaliset haut
Google tarjoaa myös mahdollisuuden hakea tietyistä aihealueista (sen sijaan että hakisit tietoa internetin kaikkien sivujen joukosta). Nämä ovat niin sanottuja erikoistuneita hakukoneita ja niillä tehtyjä hakuja sanotaan yleensä vertikaalisiksi hauiksi (vertical search). Alla on muutama esimerkki ja löydät nämä hakutulossivun vasemman reunan palkista, aina kun olet tehnyt Google-haun.

Millä konsteilla sinä haet tietoa verkosta?

One thought on “Kuinka haet Googlella tehokkaasti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s