Kuinka pysyt tehokkaana talviaikaan

Image courtesy of suwatpo / FreeDigitalPhotos.net

Oletko tehokkaampi ja energisempi valoisina vuodenaikoina? Minä ainakin olen, ja ero on omalla kohdallani merkittävä. Pari vuotta sitten minua rupesi toden teolla ärsyttämään pimeiden vuodenaikojen alentunut tehokkuus ja päätin kokeilla kirkasvalolamppua. Olin todella yllättynyt kirkasvalolampun tehokkuudesta ja tässä kirjoituksessa kerron hieman kirkasvalolampuista ja niiden oikeasta käytöstä.

Kun rupesin perehtymään kirkasvalolamppuihin, minulle uutta oli että kirkasvalohoito on tehokkain hoito kaamosoireiluun. Keskimäärin neljä viidestä oireilevista toipuu oireista, jos hoito suoritetaan oikein! Vaikka kirkasvalohoitoa lääketieteellisessä yhteydessä suositellaan kaamosmasennuksen hoitoon, uskon henkilökohtaisesti, että kirkasvalohoito lisää vireystasoa ja tehokkuutta suurimmalla osalla koko väestöstä pimeään vuodenaikaan.

Toinen asia, joka oli minulle uutta, oli että EU:n markkinoilla lamppua saa markkinoida nimellä ”kirkasvalolamppu”, vain jos kyseisen tuote on sertifioitu terveydenhoitolaite (Suomessa tätä valvoo Valvira). Käytännössä lampun on tuotettava vähintään 2,500 luksia luonnollisen väristä valoa saadakseen tähän sertifioinnin. Vertailun vuoksi voidaan mainita että auringonvalon määrä ulkona on kesäpäivänä noin 50,000–100, 000 luksia, toimiston valon määrä on 300–500 luksia, kun taas marraskuussa valon määrä on ulkona alimmillaan 500 luksia. Mikäli aiot hankkia kirkasvalolampun, varmistu että kyseinen tuote on sertifioitu terveydenhuoltolaite kysymällä myyjältä!

Sen lisäksi, että kirkasvalolampun täytyy täyttää yllä mainitut tekniset vaatimukset, on sitä käytettävä oikein, jotta kirkasvalolampusta voi saada hyötyä. Henkilökohtaisesti uskon, että monet kirkasvalolampun ostaneet ovat pettyneet sen tehoon sen takia, että he eivät ole käyttäneet lamppuaan oikein. Jotta siis hoidosta voi saada hyötyä, on hoito toteutettava seuraavasti:

Lampun etäisyys kasvoista on oltava riittävän pieni, esimerkiksi 2,500 luksin kirkasvalolampun tulee olla korkeintaan 45 cm etäisyydellä kasvoista (mikäli lamppu on tätä kauempana, se ei tuota riittävästi valoa kasvoille). Kunnollisissa tuotteissa mainitaan aina tämä hoitoetäisyys.

Päivittäisen annoksen tulisi olla 30-60 minuuttia. Tehokkainta hoito on aamuisin 5:30-9:00

Itse käytän kirkasvalolamppuani niin, että syön aamiaisen ja luen Hesarini rauhassa kirkasvalolampun äärellä (pidän ”hitaista aamuista”). Yleensä aloitan tämän tavan Lokakuussa ja lopetan Maaliskuussa. Toinen vaihtoehto voisi olla esimerkiksi hankkia työhuoneeseen kirkasvalolamppu ja käyttää sitä heti aamusta.

Kun itse aloin käyttämään kirkasvalolamppuani, huomasin tehokkuuteni nousevan jo ensimmäisen viikon aikana, enkä kokenut mitään sivuvaikutuksia. Olemme kaikki tietty erilaisia, mutta omien kokemuksieni perusteella suosittelen kokeilemaan kirkasvalolamppua pimeiden kuukausien tehokkuuden nostamiseen erittäin lämpimästi!

Oletko sinä jo kokeillut kirkasvalolamppua?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s