Miten pakotan itseni tekemään ikävät työt

Frustrated businessman by stockimages

Image courtesy of stockimages / FreeDigitalPhotos.net

Onko sinulla työlistallasi epämiellyttäviä työtehtäviä tai projekteja, joiden aloittaminen tuntuu vaikealta? Tiedät, että ne pitäisi tehdä, mutta aina keksit jonkin syyn, jonka nojalla voit lykätä aloittamista. Tämä on tuttua ainakin minulle. Mitä auttaisi silloin, kun on vaikea löytää motivaatiota epämieluisan tehtävän tekemiseen?

Usein juuri tehtävien aloittaminen on vaikein osio ja monet projektit ovatkin ”aloittamista vaille valmiita”. Tämän takia, olen kehitellyt keinoja, joilla voin madaltaa kynnystä epämieluisten tehtävien aloittamiselle. Tässä kirjoituksessa kuvaankin keinot, jotka ovat olleet minulle suureksi avuksi sekä suurissa, että pienemmissä projekteissa.

1.     Pilko isompi projekti osiin

Usein suuremmat, useita työtunteja tai –päiviä vievät projektit tuntuvat oman pään sisällä niin valtavilta, että niiden aloittaminen on hankalaa. Pienemmät tehtävät ovat puolestaan helpompia aloittaa ja itse hyödynnän tätä niin, että pilkon suuremmat projektit mielekkäisiin osaprojekteihin. Elefantinkin syöminen onnistuu parhaiten pala kerrallaan.

Sen lisäksi, että tällä tavalla on helppo huijata itsensä aloittamaan, on tässä sekin etu että kunkin osaprojektin valmistuminen tuo pienen onnistumisen tunteen, joka motivoi jatkamaan seuraavan osaprojektin parissa.

2.     Valitse optimaalinen ajankohta

Älä odottele motivaatiota, vaan päätä etukäteen milloin aiot aloittaa. Valitse sellainen kellonaika ja viikonpäivä, jolloin vireystilasi ja verensokerisi ovat riittävän korkealla. Nämä ovat tärkeitä, sillä sekä vireystila että verensokeri vaikuttavat tahdonvoimaan ja itsekuriin.

Useimmat meistä ovat ns. aamuihmisiä, joilla vireystila ja tahdonvoima ovat huipussaan aamupäivän tunteina aamiaisen ja lounaan välissä. Tämä vuoksi epämiellyttävien tehtävien tekeminen on useimmille meistä helpompaa heti aamusta.

Tutkimustiedon mukaan tahdonvoima ja itsekuri ovat rajallisia voimavaroja. Ne väsyvät käytössä ja palautuvat levossa samaan tapaan kuin lihaksemmekin. Tästäkin syystä levon jälkeen, meidän on helpompi pakottaa itsemme tekemään ikäviä asioita ja välttää ei-toivottuja houkutuksia.

3.     Ajasta se kalenteriisi

Varaa kalenteristasi aikaa projektin tai osaprojektin aloittamiseen. Sinun on huomattavasti helpompi pysyä päätöksessäsi, kun olet jo luvannut itsellesi tekeväsi jotain varaamalla sille aikaa kalenteristasi. Lisäksi tällä tavoin sinun on helpompi kieltäytyä kilpailevista aktiviteetista ja estät sen, että muut ”ryöstävät työaikaasi” esimerkiksi palaverikutsuilla. Myös muut ajatustyön keskeyttäjät kannattaa suitsia.

4.     Hyödynnä Pomodoro-tekniikka

Pomodoro-tekniikka on erinomainen tapa keskittyä syventyneesti suurempiin tehtäviin. Lisäksi monille meistä Pomodoro-tekniikan järjestelmällinen tauotus madaltaa aloittamisen kynnystä ja mahdollistaa syvemmän keskittymisen käsillä olevaan tehtävään.

Pomodoro-tekniikka toimii seuraavasti:

  • Päätä tehtävä, jonka haluat tehdä.
  • Ajasta 25 minuuttia. Tätä 25 minuutin jaksoa kutsutaan yhdeksi Pomodoroksi.
  • Tee tehtävää, kunnes ajastin soi.
  • Pidä 3-5 minuutin tauko ennen seuraavan 25 minuutin Pomodoron aloittamista.

Kun olet tehnyt neljä Pomorodoa (ja niiden välissä kolme taukoa), pidä 15-30 minuutin tauko. Voit lukea lisää Pomodoro-tekniikasta tästä.

 

5.     Palkitse itsesi

Keksi itsellesi pieni palkinto, esim. tauko tai välipala kun olet saanut osaprojektin tai koko tehtävän valmiiksi. Tämä pieni palkinto saattaa auttaa sinua pusertamaan loppuun asti, niinä hetkinä kun sinun tekisi mieli luovuttaa. Lisäksi toistuvissa tehtävissä palkinto saattaa huijata aivojasi pitämään tehtävää vähemmän epämieluisana, sillä siihen liittyy aina pieni palkinto.

 

6.     Tee siitä tapa

Mikäli kyseinen tehtävä pitää toistaa säännöllisesti (esim. myyntipuhelut, kirjanpito, laskutus tms.), ajasta se kalenteriisi toistuvaksi kalenterimerkinnäksi (esim. joka tiistai klo 9-10 tai joka kuun 5. päivä klo 14-16). Näin varmistat, että toistat tehtävää riittävän usein, ilman että sinun täytyy kuormittaa itseäsi pitämällä tehtävää muistissasi.

Mikäli uusien tapojen aloittaminen tai huonoista tavoista luopuminen kiinnostaa, lue tästä muita apukeinoja hyvien tapojen aloittamiseen ja huonojen tapojen lopettamiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s