Kuinka opin uuden tavan? Näillä vinkeillä onnistut!

Image courtesy of Photostock / FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Photostock / FreeDigitalPhotos.net

Vanhat kansanviisaudet toteavat, että ihminen on tapojensa orja ja ettei tiikeri raidoistaan pääse. Nämä sanonnat kertovat siitä, että tavat ohjaavat käyttäytymistämme voimakkaasti ja että seuraamme vakiintuneita tapojamme sitkeästi.

Monilla meistä on sekä huonoja (esim. kynsien pureskelu, napostelu tai tupakointi) että hyviä tapoja (esim. säästäminen, kuntoilu tai lukeminen). Uusien hyvien tapojen opettelu (ja vanhojen huonojen tapojen lopettaminen) voi parantaa elämänlaatuasi merkittävästi. Tässä kirjoituksessa kuvaankin keinoja, miten voit aloittaa ja vakiinnuttaa uusia tapoja arkeesi.

Luo ympäristö. Monien tapojen omaksuminen on helpompaa, jos luot otollisen ympäristön itsellesi. Usein uusien tapojen aloittaminen on vaikeaa, koska yksinkertaisesti et yksinkertaisesti muista tehdä haluamaasi asiaa säännöllisesti ja tämän vuoksi tapa ei iskostu aivoihisi.

Muistamista voit helpottaa useimmiten luomalla tätä tukevan ympäristö. Esimerkiksi, jos haluat aloittaa uuden vitamiinin tai ravintolisän syömisen, voi muistamista auttaa se, että pidät purkkia koko ajan näkyvillä vaikka kahvinkeittimen vieressä. Näin muistat ottaa nämä joka aamu samalla, kun keität aamukahvisi. Samalla tavoin, jos haluat lukea enemmän kirjoja, kannattaa sinun pitää kirjaa yö- tai sohvapöydälläsi. Jos taas haluat juoda enemmän vettä, niin pidä aina vesipulloa työpöydälläsi.

Vältä kiusauksia. Monille huonoille tavoille on yhteistä se, että sorrut toteuttamaan niitä silloin kun mielenlujuutesi on heikko väsymyksen tai nälän takia. Yleisiä huonoja tapoja ovat napostelu ja epäterveellisen ruuan syöminen. Yksi tapa välttää näitä kiusauksia on se, että et osta kotiisi epäterveellisiä ruokia tai herkkuja lainkaan. Lisäksi sinun kannattaa välttää kaupassa käyntiä nälkäisenä, koska silloin sorrut herkästi ostamaan herkkuja ja epäterveellisiä ruokia.

Alenna kynnystä. Aloittaminen on aina vaikein osa uutta projektia ja tämä pätee myös uusien tapojen opetteluun. Tämän vuoksi sinun kannattaakin pyrkiä alentamaan aloittamisen kynnystä mahdollisimman paljon. Esimerkiksi jos haluat aloittaa aamulenkkeilyn, sinun kannattaa laittaa lenkkivaatteet esille edellisenä iltana. Mikäli haluat aloittaa kuntoilun, kannattaa sinun valita liikuntapaikaksi sellainen, johon sinun on mahdollisimman helppo ja vaivaton kulkea esimerkiksi työmatkallasi.

Ajasta tehtäviä. Kuten jo mainitsin, usein uusien tapojen aloittaminen kaatuu siihen, että et yksinkertaisesti muista toteuttaa tapaa säännöllisesti. Mikset siis käyttäisi teknisiä apuvälineitä? Jos haluat esimerkiksi pitää jaloittelutaukoja istumatyötä, niin ajasta se toistuvaksi tapahtumaksi kalenteriisi esim. joka päivä kello 14. Mikäli haluat esimerkiksi lukea sähköpostisi kaksi kertaa päivässä (mitä suosittelen lämpimästi), ajasta tämäkin kalenteriisi.

Mitä keinoja sinä käytät oppiaksesi uusia tapoja?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s