Miksi aamulla väsyttää ja kuinka voit herätä virkeänä?

Image courtesy of Photostock / FreeDigitalPhotos.net

Onko sinun vaikea päästä aamuisin sängystä ylös? Syy voi olla väärässä univaiheessa heräämisessä, ruokailurytmissäsi tai heräämisrituaalissasi.

Herää kevyen univaiheen aikana

Yöunemme koostuvat 4-6 kappaleesta noin 90 minuutin pituisesta unisyklistä, jonka aikana vaivumme keveiden univaiheiden kautta syvempiin univaiheisiin, kunnes taas uusi sykli alkaa kevyellä unella. Ihmisellä on luonnollinen taipumus herätä kevyen unen aikana, mutta jos meidät herätetään esimerkiksi herätyskellon toimesta syvästä unesta, saatamme olla tokkuraisia tuntikausia.

Kullakin meistä on yksilöllinen unentarve ja lähes kaikilla aikuisilla tämä on 7-8 tuntia yössä. Suosittelenkin sinua opettelemaan heräämään ilman herätyskelloa siten, että menet nukkumaan joka ilta sellaiseen aikaan, että ehdit nukkua noin 8 tuntia ja nouset sängystä kun heräät luonnollisesti (ja olet nukkunut ainakin 6 tuntia).

Toki kannattaa pitää herätyskelloa varmistuskeinona. Jos sinun pitää herätä esimerkiksi 7:30 ja heräät ilman kelloa 6:55, sinun kannattaa nousta sängystä sen sijaan että nukkuisit 35 minuuttia. On nimittäin lähes varmaa, että olet vireämpi herättyäsi luonnollisesti, sen sijaan että nukkuisit 35 minuuttia ja heräsit herätyskelloosi. Kokeile tätä viikko ja mikäli heräät joka aamu herätyskelloosi, pidennä uniaikaasi puolella tunnilla seuraavaksi viikoksi. Näin löydät samalla sinulle ominaisen unentarpeen.

Syö iltapalaa

Aamuväsymys voi johtua siitä, että yön aikana verensokerisi pääsee laskemaan liian alas. Mikäli olet useimpina aamuina väsynyt, suosittelen kokeilemaan tasaista verensokeria ylläpitävää iltapalaa. Suosi iltapalaa joka sisältää reilusti proteiinia ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja. Kokeile esimerkiksi pähkinöitä, rahkaa, kananmunia, raejuustoa ja täysjyväviljavalmisteita.

Älä torkuta

Jos heräät herätyskelloon, pyri vastustamaan torkuttamisen kiusausta. Usein, jos pitkität herätystäsi, saatat vaipua syvempään uneen, koska unisykli alkaa alusta aina kun heräät ja menet uudestaan nukkumaan. Tämän seurauksena olet todennäköisesti väsyneempi torkuttamisen jälkeen, kuin ennen sitä ja saatat kaiken lisäksi vielä myöhästyä aamun menoistasi.

Voit myös kuunnella tämän vinkin tästä linkistä.

2 thoughts on “Miksi aamulla väsyttää ja kuinka voit herätä virkeänä?

  1. Hei! Osaatko sanoa, miksi olen usein ärtyinen, jopa vihainen, kun herään ”kesken unien”? Tätä tapahtuu usein varsinkin, jos minut herätetään päiväunilta. Sillä, kuinka kauan olen nukkunut, ei sinänsä ole väliä. Olen usein niin vihainen, että sanon toiselle todella pahasti, useimmiten haukun jotenkin, kiroilenkin. Jälkikäteen en usein edes muista, mitä olen sanonut. Tämä on aiheuttanut jonkin verran ongelmia ihmissuhteissa. Kiitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s