Paras aika työskennellä, kuntoilla ja levätä

Biological_clock_human.svg

Saisitko enemmän aikaan, jos tekisit kaiken elämässäsi kyseiselle aktiviteetille optimaalisimpaan aikaan päivästä?

Alati kasvavan tutkimustiedon mukaan ehdottomasti kyllä. Kehomme sisäinen kello valmistaa aivojamme ja kehoamme erilaisiin tehtäviin eri vuorokaudenaikoihin, joten seuraamalla tätä kelloa saavutat todennäköisesti parempia tuloksia kaikilla elämänalueilla.

Tässä kirjoituksessa kuvaan tutkimustietoon pohjautuvia parhaita aikoja erilaisten aktiviteettien suorittamiseen. Uskomatonta kyllä, tutkimusten mukaan oheiset kellonajat pitävät paikkaansa varsin hyvin riippumatta siitä, monelta olet herännyt kyseisenä päivänä. Itse olen huomannut, että nämä ajat pätevät minuun erittäin hyvin ja ajoittamalla aktiviteetit näiden sääntöjen mukaan, olen tehokkaampi ja saan enemmän iloa irti kustakin aktiviteetista!

Paras aika oppia ja tehdä haastavaa ongelmanratkaisua. Tehokkain aika omaksua uutta tietoa sekä ratkaista haastavia ongelmia on myöhäisestä aamupäivästä kello 10 jälkeen. Tällöin useimpien ihmisten keskittymiskyky, työmuisti ja tarkkaavaisuus ovat huipussaan.

Paras aika ottaa nokoset. Iltapäivänokosten ottaminen voi olla hyödyllinen tapa, sillä lyhyillä nokosilla (ns. Power nap) on lukuisia tutkittuja terveyshyötyjä ja nokoset voivat itse asiassa lisätä työpäiväsi tehokkuutta. Paras aika nokosille on noin kello 14 ja niiden pituus on syytä pitää korkeintaan puolen tunnin mittaisina, koska tätä pidempien nokosten aikana saatat vajota syvään uneen, josta herääminen on hidasta (lue lisää unesta).

Paras aika kuntoilla. Myös lihaksemme, verenkiertoelimistömme ja keuhkomme seuraavat sisäistä kelloamme, jonka vuoksi kuntoilu on tehokkainta iltapäivällä klo 15-18 välillä. Tähän aikaan tällöin lihasvoima, liikkuvuus ja keuhkojen kapasiteetti ovat korkeimmillaan, jonka takia saat mahdollisimman paljon hyötyä liikunnasta juuri tällöin. Suosittelen kuitenkin, että lopetat kuntoilun viimeistään 3 tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta kuntoilu ei haittaisi yöuniasi.

Paras aika tehdä luovaa työtä. Joidenkin tutkimusten mukaan pieni väsymys edesauttaa luovaa ja omaperäistä ajattelua. Tämän takia luova työ, kuten kirjoittaminen tai suunnittelu, kannattaa aloittaa kello 21 jälkeen.

On muistettava, että sisäisessä kellossa on merkittäviä eroja ihmisten välillä, joten tässä kirjoituksessa mainitut kellonajat eivät päde kaikille. Oleellista kuitenkin on se, että kaikilla ihmisillä on sisäinen kello, jonka tunteminen auttaa sinua olemaan tehokkaampi ja tyytyväisempi.

Yllä mainitut kellonajat pätevät useimmille meistä, mutta juuri sinun oman sisäisen kellosi löydät vain yrityksen ja erehdyksen kautta. Kysymys onkin, hyödynnätkö sinä jo sisäistä kelloasi päiviesi suunnittelussa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s