Kuinka voit opiskella ja kirjoittaa tehokkaammin

Image courtesy of Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Tämän viikon tehokkuusvinkki soveltuu erinomaisesti suurien luku- ja kirjoitusurakoiden jaksottamiseen. Vinkissä kuvaan Pomodoro-tekniikan, joka on erittäin hyödyllinen tentteihin tai pääsykokeisiin valmistautuville opiskelijoille.

Pomodoro-tekniikka on eräs kuuluisimmista ajanhallintatekniikoista ja sen kehitti Francesco Cirillo 1980-luvun lopulla.

Pomodoro-tekniikka toimii seuraavasti:

  • Päätä tehtävä, jonka haluat tehdä
  • Ajasta 25 minuuttia. Tätä 25 minuutin jaksoa kutsutaan yhdeksi Pomodoroksi.
  • Tee tehtävää, kunnes ajastin soi.
  • Pidä 3-5 minuutin tauko
  • Ajasta uusi 25 minuuttia Pomodor ja toista kaksi vaihetta
  • Kun olet tehnyt neljä Pomorodoa, pidä 15-30 minuutin tauko

Ajastaminen saattaa kuulostaa työläältä, mutta tämän avuksi on kehitetty jokaiselle laitteelle satoja ilmaisia Pomodoro-ajastimia. Pompdoro-tekniikka onkin saanut nimensä tomaatinmuotoisten keittiöajastimien mukaan (italiaksi tomaatti on pomodoro) joita Ciorra kertoo käyttäneensä tähän tarkoitukseen opiskeluaikoinaan.

Tämän tekniikan suurin etu on se, että sen avulla pystyt välttämään keskeytyksiä, sekä ulkoisia (saapuvat sähköpostit tai puhelinsoitot) että sisäisiä (kiusaus tarkistaa saapuneet sähköpostit tai lukea Facebookia).

Mikäli haluat saada Pomodoro-tekniikasta mahdollisimman paljon hyötyä, niin suosittelen että:

  • Älä keskeytä työtäsi Pomodorojen aikana.
  • Kun pidät taukosi, on erittäin suositeltavaa, että poistut työpisteeltäsi ja tee jotain täysin työhön liittymätöntä: mene ulos kävelylle, soita läheisellesi tai kävele kahviautomaatille jutustelee työkavereiden kanssa. Tämä nostaa mielialaasi ja vähentää istumisesta aiheutuvia terveyshaittoja sekä varmistaa ettet lipsu tekemään töitä taukosi aikana.

 

Kuuntele lisää tästä aiheesta podcast-muodossa. Lisää Sampon tehokkuusvinkkejä kuulet joka maanantai kello 9 Korppilan Pursiseurassa Radio NRJ:ltä osiossa “Tehokkuustohtori Sampo Sammaliston viikon tehokkuusvinkki”.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s