Lomalle lähdössä? Tässä 9 tapaa kuinka teen onnistuneen matkan

Image courtesy of Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net

Matkailu on erään sananlaskun mukaan ainoa rahalla ostettava asia, joka rikastuttaa. Olen täysin samaa mieltä ja matkailu onkin lempitapani viettää lomani. Jotta varmistan onnistuneen matkan ja saan lomamatkoistani enemmän irti, olen vuosien varrella kehittänyt lukuisia keinoja tätä varten. Tässä kirjoituksessa kuvaankin niistä yhdeksän tärkeintä.

Varaa matka hyvissä ajoin

Kun varaat matkasi kuukausia etukäteen, ovat lentolippujen ja majoituksien hinnat alhaisempia ja saatavuus hyvä. Tutkimusten mukaan, myös se että sinulla on jotain mukavaa odotettavaa, lisää onnellisuuttasi. Toisin sanoen hyvissä ajoin varatusta lomasta saa enemmän iloa kuin äkkilähdöstä, sillä lomamatkan odotuskin tuo iloa.

Valitse ajankohta ja matkakohde oikein

Varmista parilla Google-haulla siitä, että matkasi ajankohta osuu sinulle mieluisaan sesonkiin – monissa kohteissa nimittäin sää ja turistien määrä vaihtelee roimasti vuoden kuukausien välillä. Paras hakutermi on usein ”best time to visit..”. Mikäli et voi valita vapaasti lomasi ajankohtaa, mieti missä kohteissa on lomasi aikana sinun kannaltasi hyvä sesonki ja valitse jokin näistä.

Mieti majoitus huolella

Mieti myös haluatko majoittua hotellissa, huoneistohotellissa vai mahdollisesti vuokrata asunnon välityspalvelun, kuten AirBnb:n kautta. Majoituspaikoista kannattaa lukea arvosteluja, esimerkiksi TripAdvisor on loistava apu hotellin valinnassa.

Mieti myös onko sinulle tärkeämpää hyvä sijainti, majoituksen hinta tai jokin muu asia. Itse suosin yleensä majoituksia, joissa on keskeinen sijainti tai hyvät kulkuyhteydet, sillä näin minimoin siirtymisiin kuluvaa aikaa ja rahaa.

Tee taustatyötä

Olen huomannut, että ottamalla selvää matkakohteesta ja suunnittelemalla asioita, joita haluan nähdä ja tehdä, saan moninkertaisesti enemmän iloa irti lomamatkoistani.
Aina kun olen varannut matkan uuteen kohteeseen, ostan matkaoppaan, luen sen läpi ja listaan muistiin kaikki kiinnostavat nähtävyydet, ravintolat, kahvilat ynnä muut aktiviteetit.

Tämän jälkeen merkitsen nämä vielä kartalle, jolloin minun on helppo hahmottaa missä on kiinnostavaa nähtävää ja missä järjestyksessä näitä kannattaa käydä läpi. Isoissa kaupungeissa suosittelen käymään läpi yhden kaupunginosan kerralla, sen sijaan että poukkoilisit ympäri kaupunkia. Näin vähennät siirtymisiin kuluvaa aikaa ja kiireen tunnetta merkittävästi.

Matkaoppaista suosin itse DK Eyewitness Top 10 Travel Guide-sarjaa, sillä sarjan kirjat ovat kattavia mutta kooltaan niin pieniä, että ne kulkevat kätevästi mukana joka päivä. Kiinnostavien asioiden etsimisessä myös TripAdvisor:in kaupunkikohtaiset ”Things to do” ja ”Restaurants”-listat ovat erittäin hyviä välineitä.

Lataa karttasovellus älypuhelimeen

Kunnollinen kartta on mielestäni välttämätön matkoilla. Suosittelen lataamaan ennen matkalle lähtöä älypuhelimeesi matkakohteeksi kartan sovelluksella, joka ei vaadi mobiilidatayhteyttä matkakohteessa. Näin varmistut, että sinulla on hyvä kartta jonka käyttö ei vaadi kovahintaista verkkoyhteyttä ulkomailla. Itse käytän iPhonen CityMaps2Go-sovellusta.

Käytä pakkaamisen apuna tarkistuslistaa

Pakkaaminen ei kuulunut ennen lempipuuhiini, mutta viime vuosina olen alkanut käyttää tarkistuslistaa, jonka avulla matkalaukun pakkaaminen on nopeaa ja vaivatonta. Lisäksi tämä tarkistuslista vähentää huolta, sillä sen avulla varmistun, että kaikki tärkeä tulee varmasti mukaan. Tarkistuslistastani löytyy mm. erilaisille matkoille tarvittavat vaatekappaleet, rantavarusteet, laitteet ja laturit, lääkkeet sekä tarvittavat kortit ja dokumentit.

Ota reilusti kirjoja mukaan lentomatkoille ja odotusajoille

Lukeminen on yksi lempiharrastuksistani ja otankin aina mukaan reissuun enemmän kirjoja kuin mitä uskon ehtiväni lukemaan. Usein luenkin kaikki lento- ja bussimatkat sekä vaihtoajat ja saan 2-3 kirjaa luettua kannesta kanteen yhden matkan aikana.

Osta prepaid-dataliittymä matkakohteesta

Internet-yhteydestä on runsaasti hyötyä matkoilla, mutta verkkovierailumaksut (data roaming) on usein hyvin kallis tapaa käyttää internetiä. Suosittelenkin ostamaan älypuhelimeesi tai tablettiisi paikallisen esimaksetun (prepaid) puhelinliittymän, joka sisältää riittävästi datayhteyttä internetin selaamiseen. Usein tämän hinta on korkeintaan 20 euroa viikon matkalla ja tällä hinnalla voit myös soittaa puheluita internet-yhteyden avulla esim. Skype:n tai Applen FaceTime:n avulla.

Kirjoita ylös reissuvinkkisi ja jaa ne ystävillesi

Kirjaan taustatyönä selvittämäni vinkit Evernote-sovellukseen ja matkan jälkeen päivitän ne, koska usein löydän matkan aikana uutta nähtävää ja koettavaa. Tässä on se etu, että jos ystäväni matkustavat samaan kohteeseen, minun on vaivatonta jakaa omat vinkkini heille lähettämällä ne Evernotesta sähköpostin välityksellä. Näin voit auttaa myös ystäviäsi nauttimaan enemmän lomamatkoistaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s