Kolme vinkkiä flunssan välttämiseen

Harva asia alentaa tehokkuutta niin paljon kuin sairastaminen. Flunssa eli nuhakuume on virusten aiheuttama harmillisen yleinen vaiva, jota itsekin tyypillisesti olen potenut 2-4 kertaa vuodessa. Työtehon alenemisen lisäksi itseäni harmittaa myös se, etten pääse kuntoilemaan moneen päivään flunssan iskettyä – fyysinen rasitus flunssassa nimittäin altistaa sydänlihastulehdukselle, joka voi pahimmillaan viedä jopa hengen.

Olen onnistunut yrityksen ja erehdyksen kautta löytämään perusperiaatteet, joiden avulla olen onnistunut vähentämään flunssan potemisen 0-1 kertaan vuodessa. Mistään poppakonsteista ei ole kyse, vaan hyvin yksinkertaisista tavoista, jotka ovat:

Hyvä käsihygienia. Flunssaa aiheuttavat virukset tarttuvat useimmiten kosketustartuntana, eli virukset kantautuvat ylähengitysteihin (nenä, suu ja kurkku) käsien välityksellä. Käytännössä esimerkiksi kättelet henkilöä, jonka käsissä on flunssaviruksia. Tämän jälkeen kaivat nenääsi tai korvaasi, syöt voileivän käsilläsi tai hierot silmiäsi. Näin virukset pääsevät ylähengitysteihin lisääntymään iloisesti ja flunssan puhkeaminen on parin päivän päässä (oletko huomannut että useimmat lääkärit eivät kättele potilaitaan vastaanotolla). Suosittelenkin, että ensinnäkin vältät aktiivisesti sormien työntämistä nenään, silmiin ja korviin. Toiseksi suosittelen pesemään kätesi useita kertoja päivässä, esimerkiksi ennen ruokailua, aina vessassa käynnin yhteydessä ja aina kun tulet kotiin töistä tai asioilta. Myös oikea käsienpesutekniikka ja erityisesti mekaaninen kuivaaminen käsipyyhkeellä tai paperilla on tärkeää (ei siis puhaltimella)!

Riittävä uni. Käytännössä flunssaa aiheuttavia viruksia on koko ajan ympärillämme ja silloin kun vastustuskykymme on alentunut, saavat nämä virukset yliotteen meistä ja sairastumme flunssaan. Unenpuute on ehkä merkittävin kehomme vastustuskykyä alentava tekijä, jonka vuoksi myös flunssan välttämiseksi on tärkeää saada joka yö noin 8 tuntia laadukasta unta.

D-vitamiini ja maitohappobakteerit. Monien vitamiinien ja hivenaineiden puutostilat voivat aiheuttaa vastustuskyvyn alentumista. Oman kokemukseni mukaan näistä tärkein on D-vitamiinin puutos, josta suurin osa suomalaisista kärsii ainakin talviaikaan. D-vitamiinin lisäyksellä on useissa tutkimuksissa havaittu infektioita vähentävä vaikutus. D-vitamiinin saantisuosituksista ollaan montaa mieltä, joten itse varmistun puutoksen välttämisestä syömällä päivittäin D-vitamiinia lisäravinteena ja tarkistamalla laboratoriomittauksin kahdesti vuodessa että elimistöni D-vitamiinipitoisuus on riittävä. Monet tutkijat ovat myös nykyään sitä mieltä, että ihmisen vastustuskyky ”asuu suolistossamme”, jossa terveydellemme hyödylliset bakteerit taistelevat elintilasta haitallisten bakteerien kanssa. Tämän takia itse autan hyödyllisiä bakteereja lisääntymään nauttimalla joka päivä laadukasta maitohappobakteerivalmistetta. Maitohappobakteerien nauttiminen lisäravinteena on monissa tutkimuksissa osoitettu vähentävän virustartuntoja ja omalla kohdallani olen havainnut ne hyödyllisiksi.

Nämä keinot toimivat minulle – mitä keinoja sinä käytät flunssan ennaltaehkäisyyn?

One thought on “Kolme vinkkiä flunssan välttämiseen

  1. Sinkki on tehonnut meillä. Mieheni oli vuoden vakavasti sairas ja sai lääkehoitoja, jotka tuhosivat vastustuskyvyn. Sairaalassa sanoivat, että hän ei saa olla lähellä flunssaisia tai mahatautisia ihmisiä. Meillä kuitenkin oli tuolloin päiväkoti-ikäinen ja eskarilainen, joten pöpöjä oli tarjolla paljon. Syötin lapsilleni ja söin itse vimmatusti sinkkiä koko vuoden ja meille ei tullut yhtäkään flunssaa tai mahatautia koko aikana.

    Nyt kun sairastumiskieltoa ei enää ole, en ole sinkkiäkään ottanut. Ja kappas, meillä on jo toka flunssakierros menossa kuukauden sisään 😦 Pakko mennä ostamaan sinkkiä. D-vitaa & maitohappovalmisteita olen kyllä syönyt jatkuvasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s