Miten sanot ei, kun sinun pitäisi

Image courtesy of pakorn / FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of pakorn / FreeDigitalPhotos.net

Onko sinun vaikea sanoa ei? Pyritkö miellyttämään toisia ihmisiä omalla kustannuksellasi? Jos vastasit kyllä, niin et todellakaan ole yksin. Ja itsesi vuoksi sinun täytyy opetella sanomaan ei – oikealla tavalla ja riittävän usein.

Kun opit kieltäytymään muiden pyynnöistä, jää sinulle enemmän aikaa itsellesi tärkeisiin asioihin, kuten toimenkuvasi kannalta tärkeimmille töille sekä harrastuksillesi ja läheisillesi. Lisäksi tulet huomaamaan, että ihmiset kunnioittavat sinua enemmän. Kohteliaasti kieltäytyminen on taitolaji ja tässä kirjoituksessa kuvaan miten pystyt kieltäytymään sinulle esitetyistä pyynnöistä niin, ettei pyynnön esittäjä loukkaannu.

Tunnista tärkeimpäsi. Miten sinä haluat käyttää aikasi? Kun tiedät vastauksen tähän kysymykseen, tiedät myös mihin et halua käyttää aikaasi – ja mistä sinun siis tulee kieltäytyä. Suosittelen käyttämään tämän kysymyksen miettimiseen edes 15 minuuttia ja kirjoittamaan vastauksesi itsellesi muistiin.

Arvosta pyyntöä. Usein pyytäjä haluaa apuasi, koska luottaa osaamiseesi. Muista tämä kieltäytyessäsi ja kiitä pyytäjän osoittamasta luottamuksesta samalla kun kieltäydyt.

Kieltäydy pyynnöstä, älä pyytäjästä. Pyytäjä saattaa ottaa kieltäytymisesi henkilökohtaisesti. Anna pyytäjälle selkeä syy, miksi kieltäydyt pyynnöstä käyttämällä sanaa ”koska” selittäessäsi kieltäytymisesi syytä. Tutkimusten mukaan nimenomaan sana ”koska” on voimakas sekä pyyntöjä tehtäessä että niistä kieltäytyessä. Samalla myös pyytäjä ymmärtää, että sinulla on jokin hänestä riippumaton syy kieltäytymiseesi. Jos et keksi syytä heti, kerro että sinun täytyy miettiä asiaa tai aikatauluasi ja että palaat hänelle esim. tunnin päästä tai seuraavana päivänä.

Pysy lujana. Jos kieltäydyt, älä pyörrä päätöstäsi keveästi. Huomaat, että ihmiset kunnioittavat sinua enemmän kun pitäydyt päätöksissäsi.

Harjoittele vaarattomasti. Mikäli sinulle on vaikeaa sanoa ei, suosittelen sinua harjoittelemaan kieltäytymisen taitoa – esimerkiksi ravintoloiden tarjoilijoista ja kauppakeskusten kaupustelijoista saat vaarattomia harjoitusvastuksia vaikka joka päivä.

Valitse sopivin viestintätapa. Mikäli saat pyynnön sähköpostitse, mieti miten haluat kieltäytyä. Olen huomannut, että esimerkiksi sähköpostilla kieltäytyminen tai kokouskutsun hylkääminen voi tuntua pyytäjästä tylyltä. Monesti lyhyt keskustelu kasvotusten tai puhelimitse voi olla kohteliaampi tapa kieltäytyä.

Liity tuhansien lukijoidemme joukkoon seuraamalla tätä blogia Facebookissa, Twitterissä, Sähköpostilla tai RSS-syötteellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s