Kuinka luen enemmän

Woman reading a book at home by marin

Image courtesy of marin / FreeDigitalphotos.net

Hyvien kirjojen lukeminen on mielestäni yksi parhaista tavoista rentoutua, oppia uutta tietoa, kehittää itseään ja inspiroitua kokeilemaan uusia asioita. Tämän vuoksi olen vuosien varrella kehittänyt lukuisia pieniä arjen tapoja, joiden avulla voin löytää kiinnostavaa luettavaa ja löytää enemmän aikaan päivistäni lukemiselle. Tässä kirjoituksessa kerron parhaat kehittämäni keinot, joiden avulla saan luettua kymmeniä uusia kirjoja vuodessa.

Kerää kirjaideoita

Mikäli haluat lukea enemmän, niin ensinnäkin sinulla täytyy olla lukemista jota haluat lukea. Hyvillä ideoilla, kuten kirjaehdotuksilla on tapana unohtua hyvin nopeasti, ellei niitä kirjoita muistiin. Tämän vuoksi olenkin ottanut tavaksi sen, että aina kun kuulen kiinnostavasta kirjasta, laitan sen muistiin Evernote-sovellukseeni.

Edellä mainitun passiviivisen keräystavan lisäksi, välillä etsin myös aktiivisesti uusia kirjaideoita. Hyviä keinoja tähän ovat esimerkiksi:

Lue monella alustalla

Olen huomannut, että saan luettua enemmän kun käytän kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivaa formaattia. Itse hyödynnän näitä neljää tapaa lukea eri tilanteissa:

  • Perinteiset kirjat. Luen perinteisiä kirjoja enimmäkseen kotona ja ne soveltuvat erityisen hyvin sänkylukemiseksi, sillä ne eivät tuota unta haittaavaa sinistä valoa, kuten useimmat sähköiset laitteet. Itse suosittelen valaistujen näyttöjen välttämistä 1-2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • E-kirjat älypuhelimella. Hankin osan kirjoistani E-kirjoina Amazonista ja käytän niiden lukemiseen Kindle-sovellusta. Olenkin ottanut tavaksi sen, että hyödynnän julkisilla kulkuvälineillä liikkuessani matka- ja odotusajat lukemalla kirjoja älypuhelimellani. Tämä lisää lukemista omalla kohdallani hyvin paljon, sillä älypuhelin on aina mukana. Älypuhelinsovelluksen avulla on kätevä myös lukea lyhyissäkin pätkissä, sillä sovellus avaa keskeneräisen kirjan aina siitä kohtaa, johon jäit viimeksi. Kindlen lisäksi suosittuja sovelluksia ovat Aldiko ja Kobo.
  • E-kirjat lukulaitteella. Pari vuotta sitten hankin Kindle-lukulaitteen, jolla voin lukea Amazonista ostamiani e-kirjoja. Lukulaite on loistava väline esimerkiksi matkoilla, sillä siihen voi ladata satoja kirjoja, sen akku kestää useita viikkoja ja sen lukukokemus on joissain tilanteissa jopa perinteistä kirjaa parempi (esimerkiksi aurinkoisella kelillä, koska laitteen näyttö heijastaa auringon valoa vähemmän kuin valkoinen paperi). Lisäksi laitteella voi tehdä alleviivauksia ja muistiinpanoja, jotka tallentuvat automaattisesti Amazonin maksuttomaan pilvipalveluun. Lukulaite on mielestäni huomattavasti tablettia parempi lukemiseen, sillä se on miellyttävämpi kädessä, sen näyttö ei heijasta ja sen akku kestää huomattavasti pidempään.
  • Äänikirjat älypuhelimella. Löysin itse äänikirjat joitain vuosia sitten, kun jouduin ajamaan autoa päivittäin. Pidin siitä, että pystyin äänikirjojen avulla hyödyntämään päivittäisen ajomatkani ja tekemään siitä miellyttävämmän itselleni. Tämän lisäksi kuuntelen äänikirjoja esimerkiksi kävelylenkeillä. Äänikirjojen kuunteluun on monia sovelluksia ja itse käytän Audiblea, jonka älypuhelinsovelluksella voin kuunnella äänikirjoja autossa (AUX-liitännän tai Bluetooth-yhteyden avulla) tai kuulokkeilla ollessani lenkillä. Pääsääntöisesti kuuntelen äänikirjoina ainoastaan sellaisia kirjoja, joiden sisältöä minun ei tarvitse sisäistää hyvin, esimerkiksi elämänkertoja ja viihteellisempiä tietokirjoja.

Hyödynnä kirjastoa

Joitain vuosia sitten aloin huomaamaan, että kirjahyllyyni ei enää mahtunut uusia kirjoja. Tämän seurauksena tajusin sen, että useimpiin kirjoihini en palannut enää uudestaan ensimmäisen lukukerran jälkeen. Minkä takia tällaisia kirjoja siis kannattaisi omistaa?

Tämän oivalluksen ansiosta päätin, että kirjojen ostamisen sijasta pyrin aina ensisijaisesti lainaamaan haluamani kirjat kirjastosta. Kun aloin tekemään tätä, yllätyin todella positiivisesti siitä, kuinka loistava sähköinen palvelu Pääkaupunkiseudun kirjaston Helmet-palvelu on.

Palvelussa voit omilla tunnuksillasi varata kirjoja ja valita mihin kirjastoon ne toimitetaan. Palvelu lähettää sinulle sähköpostia sitten, kun varaamasi kirja on noudettavissa ja muistuttaa siitä, kun kirjan palautuspäivämäärä lähestyy. Lisäksi kirjaston valikoimasta löytyy e-kirjoja ja äänikirjoja. Helmet auttaa myös kirjaideoiden löytämisessä, sillä se listaa uutuuskirjansa tällä sivulla.

Tee säännöllisestä lukemisesta tapa

Paras tapa lukea enemmän on tehdä siitä säännöllinen tapa. Ajattele kuinka monta kirjaa saisit luettua vuodessa, jos lukisit päivittäin parikymmentä sivua. Mieti siis säännöllisiä tapoja lukea edes muutamia sivuja kerrallaan. Itse olen havainnut esimerkiksi seuraavat tavat toimiviksi:

  • Pidä kirjaa yöpöydällä ja lue iltaisin ennen nukkumaanmenoa
  • Siirrä television kaukosäädin pois sohvapöydältä ja korvaa se hyvällä kirjalla
  • Lue älypuhelimellasi aina kun istut julkisissa kulkuvälineissä tai odotat jotain
  • Kuuntele äänikirjoja autossa
  • Ota matkoille mukaan kirjoja tai lukulaite

Mikäli tapojen luominen ja muuttaminen kiinnostaa, niin voit lukea aiheesta lisää tästä kirjoituksestani.

Unohda pikalukutekniikoiden katteettomat lupaukset

Olet varmasti nähnyt tai kuullut erilaisista pikalukutekniikoista, jotka lupaavat moninkertaistaa lukunopeutesi. Älä kuitenkaan lankea näihin katteettomiin lupauksiin.

Tutkimukset ovat osoittaneet, mikään pikalukutekniikka ei lisää lukunopeuttasi heikentämättä luetun tekstin sisäistämistä. Jos siis haluat ymmärtää ja sisäistää lukemasi hyvin, niin muista että pikalukutekniikat ja -sovellukset olisivat oikotie onneen. Suositeltavampaa on panostaa lukemisen lisäämiseen ja tehokkaaseen kertaamiseen.

Onko sinulla hyviä vinkkejä miten voit löytää enemmän hyviä kirjoja tai kuinka ehdit lukea enemmän? Jos on, niin kirjoitathan vinkkisi kommentteihin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s