Vuoden 2016 kymmenen luetuinta kirjoitusta (ja pari univinkkiä)

happy-new-year-2016-by-noppasinw

Image Courtesy of Noppasinw / FreeDigitalPhotos.net

Nyt kun vuosi alkaa olemaan lopuillaan, halusin jakaa rakkaille lukijoilleni vuoden 2016 luetuimmat kirjoitukset. Luetuimmaksi kirjoitukseksi nousi jälleen kestosuosikki, joka käsittelee unta ja aamuväsymystä.

Tämä ei ole lainkaan yllättävää, sillä uniongelmat ovat valitettavan yleisiä. Väitän, että useimpien unen laatua ja unitapoja on helppo parantaa yksinkertaisin kotikonstein, joita löydät esimerkiksi tästä kirjoituksesta.

Näiden vinkkien lisäksi on tärkeintä mennä riittävän aikaisin nukkumaan. Jos haluat herätä 7:00, kannattaa mennä sänkyyn viimeistään kello 23:00. Jos heräät tuntia ennen herätyskelloasi, on paras nousta ylös, jottet vajoa uudestaan uneen ja herää väärästä univaiheesta. Useimmille onkin herätyskellon lisäksi syytä käyttää ”unikelloa”, joka hälyttää silloin kun on syytä mennä nukkumaan. Unikello löytyykin nykyään monista älypuhelimista.

Itse suosin herätyskellona sarastelamppua, joka herättää miellyttävästi hiljalleen kirkastuvalla valolla. Mikäli en herää jo valoon, niin herätysääneksi voi valita esimerkiksi miellyttävän linnunlaulun. Omasta mielestäni tämä on monin verroin miellyttävämpää kuin älypuhelimien hälytysäänet. Muutenkin kehotan kyseenalaistamaan sitä, kannattaako älypuhelinta tuoda lainkaan makuuhuoneeseen.

Sarastelampun lisäksi suosittelen käyttämään loka-maaliskuun välillä kirkasvalolamppua aamuisin. Toisin kuin monet luulevat, ne eivät ole sama asia. Sarastelamppujen ja kirkasvalolamppujen valon voimakkuus, vaikutusmekanismi ja käyttö ovat täysin erilaisia.

 • Sarastelampun valon voimakkuus on yleensä 200 luxia, kun taas kirkasvalolampun tyypillisesti 10.000 luxia.
 • Sarastelamppu auttaa heräämään oikeasta univaiheesta ja tarjoaa miellyttävän herätyksen. Kirkasvalolamppu puolestaan katkaisee unihormoni melatoniinin tuoton samalla tavalla kuin luonnonvalo.
 • Sarastelamppua käytetään herätyskellona (wake up light), kun taas kirkasvalolamppua on käytettävä vähintään 30 minuuttia aamuisin, esimerkiksi aamiaisen yhteydessä.

Kirkasvalolamppu on oikein käytettynä erittäin tehokas apu pimeän vuodenajan aiheuttamaan vireystilan laskuun sekä kaamosmasennukseen. Lue lisää kirkasvalolampun oikeasta käytöstä tästä kirjoituksestani.

Tästähän tuli jo melkein oma blogikirjoitus, mutta se tuskin haittaa sillä unesta ei voi kirjoittaa liikaa. Tässä on siis vuoden 2016 luetuimmat kirjoitukseni:

 1. Miksi aamulla väsyttää ja kuinka voit herätä virkeänä?
 2. Miksi en käytä enää to do-listaa
 3. Miten säästää rahaa ja vaurastua
 4. Mikä on tärkeää elämässä?
 5. Miten pakotan itseni tekemään ikävät työt
 6. 10 kirjaa jotka parantavat elämääsi
 7. Kirja
 8. Miten sanot ei, kun sinun pitäisi
 9. Miksi työpäivää ei kannata aloittaa sähköpostilla
 10. Kuinka luen enemmän

Hyvää Joulua ja Uutta vuotta!
Sampo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s